Simulatie ziet dubbele spiralen groeien in interstellair stof
Stofdeeltjes in een geïoniseerde gaswolk (plasma) kunnen zich organiseren tot spiraalvormige structuren die verdacht veel lijken op DNA. In die spiralen kan informatie worden opgeslagen die vervolgens ook kan worden overgedragen aan een volgende spiraal. En omdat de beschikbare hoeveelheid stof eindig is, moeten de spiralen wellicht met elkaar concurreren voor hun ‘voedsel’. In feite voldoen ze aan alle voorwaarden om uit te groeien tot een echte levensvorm, stellen Russische, Duitse en Australische onderzoekers in het New Journal of Physics.
De onderzoekers hebben zo’n spiraal nog nooit in het echt gezien. Ze baseren zich volledig op computersimulaties.
Dat de stofdeeltjes zichzelf kunnen organiseen, komt doordat ze elektronen onttrekken aan het plasma en daardoor negatief worden geladen. Ze trekken vervolgens positieve ionen uit het plasma aan, en via die ionen ook elkaar. Onder bepaalde omstandigheden blijken ze dan spiraalvormige structuren te volgen.
De spiralen kennen twee stabiele toestanden met verschillende diameters. De opeenvolging van ‘smalle’ en ‘brede’ secties zou je kunnen beschouwen als een vorm van informatie-opslag.
Komt een tweede spiraal met grote diameter in de buurt van de eerste, dan blijkt het patroon van ‘smalle’ secties te worden overgedragen op die tweede. Waarom, is niet helemaal duidelijk.
Dat op grond hiervan kan worden gesproken over inorganisch leven, toont aan dat de huidige wetenschappelijke definitie van ‘leven’ aan herziening toe is. En trouwens ook dat het komkommertijd is.
bron: IOP, New Scientist, The Times
Nog geen opmerkingen