Een verhoogd natriumgehalte in het bloed vermindert sociale angsten, zo melden onderzoekers van University of Cincinnati. Hoewel het al langer bekend is dat natrium (Na+) bloeddrukverhogend is, beweren deze Amerikaanse onderzoekers nu dat het bepaalde angsten onderdrukt door onder andere de bloeddruk laag te houden.
Voor het onderzoek, gepubliceerd in Journal of Neuroscience, kregen labratten natrium chloride (NaCl) ingespoten en werden ze blootgesteld aan stress.
Het resultaat: ratten die een ‘natriumshot’ kregen, hadden, vergeleken met de controleratten, een lagere bloeddruk en hartslag tijdens stressmomenten en minder stresshormonen in hun bloed. De anti-stresshormonen waren juist verhoogd. Zo onderdrukte het verhoogde natriumgehalte de afgifte van het angiotensine II-hormoon en verhoogde het de activiteit van oxytocine.
De mens krijgt natrium vooral binnen in de vorm van keukenzout NaCl. Door middel van osmose handhaaft natrium de balans tussen het vocht in en buiten de cellen. Meer natrium in de bloedbaan betekent ook meer water, en dus een groter bloedvolume met een hoge bloeddruk tot het gevolg. De concentratie van natrium in het bloedplasma wordt nauwkeurig gereguleerd met behulp van onder andere het antidiuretisch hormoon, vasopressine. Het streven is om de concentratie tussen de 135-145 mmol/L te houden.
Angiotensin II is in de nieren verantwoordelijk voor de resorptie van water en Na-ionen, en zorgt dus voor het vasthouden van water in het lichaam. Ook heeft het een vernauwende werking op de bloedvaten, dat ook de bloeddruk verhoogt.
Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Bekend is dat het (sociale)angst vermindert en een rol speelt in autisme. Ook lijkt het hormoon veel op vasopressine en stimuleert het de excretie van natrium door de nieren.
Dat laatste zou misschien de reden kunnen zijn waarom een verhoogd natriumgehalte angst onderdrukt. Meer natrium zal het lichaam stimuleren om meer uit te scheiden om zo de zoutbalans te houden.
Het team van hoofdonderzoeker Eric Krause wil in een vervolgstudie de precieze rol van natrium bij sociale angsten en autisme nader onderzoeken.
Bron: Journal of Neuroscience
Nog geen opmerkingen