Brits plan voor zwermen mini-sondes op andere planeten

De opvolger voor de huidige Marswagentjes wordt een in plastic verpakte microchip ter grotte van een zandkorrel, die zich met een groot aantal soortgenoten op de buitenaardse wind laat meevoeren. Dat voorspelden onderzoekers van het Nanoelectronics Research Centre van de universiteit van Glasgow (Schotland) tijdens een astronomencongres in Preston.

Voor de verpakking neem je een kunststof die van vorm verandert onder invloed van elektrische spanning. Op die manier kan de chip de aërodynamica van zijn omhulsel bijstellen, en zo een beetje sturen.

Het idee is dat de chips zich samenvoegen tot een formatie, waarbij ze dicht genoeg bij elkaar blijven om met een minimum aan energie draadloos te kunnen communiceren. Door hun signalen te bundelen zouden ze voldoende vermogen krijgen om een signaal terug te sturen naar de buitenwereld.

Volgens de onderzoekers is het bouwen van een chip met de gewenste functionaliteit al geen probleem meer. Simulaties tonen aan dat het in theorie ook al mogelijk is om een zwerm van 50 chips in formatie te laten vliegen. Het enige probleem is dat er nog geen sensoren beschikbaar zijn die klein genoeg zijn om in de chips in te bouwen, dus voorlopig heb je er niets aan.

Overigens heeft bestsellerauteur Michael Crichton jaren geleden al beschreven wat er gebeurt wanneer zo'n zwerm op hol slaat.

bron: BBC News

Onderwerpen