Weer nieuw eiwit in verband gebracht met ziekte

Het eiwit RanBP9 blijkt een onverwachte rol te spelen bij de ziekte van Alzheimer. Mogelijk is het te gebruiken als ‘target’ voor een geneesmiddel dat het verloop van de ziekte vertraagt, stellen onderzoekers van de Universiy of California (San Diego School of Medicine) in het Journal of Biological Chemistry.

Het verhaal is vrij ingewikkeld. Karakteristiek voor alzheimer zijn de amyloïde beta-eiwitplaques in de hersenen. Die ontstaan wanneer het amyloïde-precursoreiwit APP wordt doorgeknipt door twee enzymen, waaronder beta-secretase (BACE1) Dat proces wordt gekatalyseerd door de 37 laatste aminozuren aan het C-uiteinde van het lipoproteïnereceptoreiwit LRP.

Tot nu toe was RanBP9 nooit met alzheimer in verband gebracht, maar de onderzoekers hebben nu ontdekt dat het een wisselwerking vertoont met die 37 aminozuren. In feite lijkt RanBP9 een soort raamwerk te vormen dat LRP, APP en BACE1 op de juiste manier bij elkaar brengt op een geschikte locatie (RAFTS) op het celmembraan, zodat de eerste stap van het vormingsproces van amyoïde-beta kan worden gezet.

Zonder RanBP9 vinden de eiwitten elkaar kennelijk lang niet zo gemakkelijk. In vitro, in hamster-eierstokcellen waarin het gen voor RanBP9 was uitgeschakeld, nam de amyloïde betaproductie met 60 procent af. -
Eerste auteur Madepalli Lakshmana denkt dat het mogelijk moet zijn om met een ‘klein’ molecuul RanBP9 uit te schakelen. De kans dat dat lukt zonder ernstige bijwerkingen te veroorzaken lijkt intussen niet zo groot.

bron: UCSD

Onderwerpen