18 biomarkers onthullen kwaal in vroeg stadium

Aan de concentraties van 18 signaaleiwitten in het bloed kun je redelijk nauwkeurig zien of iemand de ziekte van Alzheimer heeft. Bij een voorzichtige test klopte de diagnose in 18 van de 20 gevallen, zo stelt de groep van Tony Wyss-Coray (Stanford University) in een online-publicatie in Nature Medicine.

Als het bij uitgebreidere klinische tests blijft kloppen, dan zou het voor het eerst een simpele, goedkope diagnostische test kunnen opleveren die in een vroeg stadium de diagnose Alzheimer bevestigt. Momenteel kun je die diagnose pas met zekerheid stellen tijdens een autopsie.

De Amerikanen gokten erop dat een aandoening van hersencellen gepaard moet gaan met veranderingen in de eiwitten, die die cellen gebruiken om met elkaar te communiceren. Ze analyseerden dus bloedmonsters van 259 mensen met en zonder Alzheimer, op zoek naar restanen van 120 van die eiwitten. Inderdaad vonden ze dat bij alzheimerpatiënten de concentratie van 18 van die eiwitten afweek.

Gewapendmet die kenis analyseeren ze bloedmonsters van 20 andere patiënten, waarvan al bekend was of ze Alzheimer hadden of niet. Resultaat: een keer vals-positief, een keer vals-negatief en 18 keer correct.

Overigens wordt Alzheimer door de nieuwe test niet minder ongeneeslijk. Maar als je het op tijd weet, kun je alvast medicijnen gaan gebruiken die het verloop van de ziekte vertragen.

bron: naturenews

Onderwerpen