Het drinken van alcohol is niet alleen maar slecht voor het geheugen, volgens een studie van de University of Texas. Je weet dan wel niet meer waar je auto geparkeerd staat, maar wel hoe gezellig het was in het café.
In de studie, die is gepubliceerd in The Journal of Neuroscience, is te lezen dat herhaalde blootstelling aan alcohol in muizen effect heeft op een signaaltransmissie die betrokken is bij het leerproces en geheugen van het onderbewustzijn.
Door de alcohol wordt er door neuronen meer dopamine geproduceerd. Door de dopamine wordt de verbinding tussen de neuronen sterker, en leren we dat wat we op dat moment aan het doen zijn, goed is. Dit geldt niet alleen voor het drinken van alcohol zelf, maar ook voor alles wat er omheen gebeurt zoals praten met vrienden, het eten van lekkere dingen en het luisteren naar muziek; dingen die je onthoudt met je onderbewustzijn.
Het herhaaldelijk drinken van alcohol, en dus de herhaalde aanmaak van dopamine, versterkt de associatie van alcohol met de ervaringen rond het drinken van alcohol.
Door meer inzicht te krijgen in de neurobiologische oorzaken van verslaving hopen de onderzoekers om de controle die verslavende middelen hebben op de geest, om te kunnen draaien.
Nog geen opmerkingen