Akzo Nobel verkoopt zonnecellenproject Helianthos aan energiebedrijf Nuon, voor een onbekend bedrag. De flexibele zonnecellen zouden niet meer passen binnen de portfolio van de divisie Chemicals.

Het Helianthos-project beoogt grootschalige productie van flexibele amorf silicium zonnecellen, via een continu ‘roll to roll’-proces. Hierbij wordt het silicium gedeponeerd op een tijdelijke drager, en daarna overgedragen op het definitieve laminaat. Volgens de bedenkers zou het kunnen leiden tot een prijsdoorbraak. De belangrijkste technische uitdaging is volgens Akzo de dunne-filmdepositietechnologie.

Het project is in 1997 opgestart met de Universiteit Utrecht, TNO e de TU’s van Delft en Eindhoven als partners, en de overheid als belangrijke geldschieter. In 2001 werd het huidige Helianthos opgericht als joint venture van Akzo en Shell.

Het moest uiteindelijk een fabriek op commerciële schaal opleveren, maar die is er tot op heden niet gekomen.

In plaats daarvan besloot Shell begin 2005 uit te stappen. Sindsdien was Akzo op zoek naar een nieuwe partner, maar die heeft zich nooit aangediend.

Volgens Akzo heeft de activiteit nu “betere groei- en ontwikkelingsmogelijkheden bij een andere eigenaar.” Nuon belooft van haar kant Helianthos betere kansen, omdat het bedrijf de wereld van de duurzame energie beter kent.

Nu maar hopen dat het alsnog lukt om die fabriek van de grond te krijgen.

bron: persbericht Akzo Nobel, 7 april 2006

Onderwerpen