Gemodificeerd hiv-virus maakt 'makaakmodel' mogelijk

Voor het eerst is het mogelijk om aidsmedicatie uit te proberen op apen. Amerikaanse onderzoekers slaagden er in om het menselijke hiv-virus dusdanig te modificeren dat het ook overleeft in een makaak, zo schrijven ze op de website van PNAS.

Het nieuwe ‘makaakmodel’ is in elk geval bruikbaar om de dosering van antiretrovirale medicijnen uit te proberen. In een later stadium hoopt men er ook vaccins mee uit te kunnen testen.

‘Normaal’ hiv infecteert alleen mensen. Apen maken van nature eiwitten aan die direct met het virus afrekenen. Dierproeven worden daarom gedaan met het siv-virus, dat wél besmettelijk is voor apen maar teveel genetische verschillen met hiv vertoont om echt representatief te zijn.

Paul Bienaisz en Theodora Hatziioannou (Rockefeller University) hebben nu een hiv-stam ontwikkeld genaamd stHIV-1, waarvan het genoom voor 95 procent overeenkomt met dat van gewoon hiv. Het verschil zit in één gen dat de weerstand tegen het immuuneiwit APOBEC3 bepaalt.

Eerdere pogingen op dit gebied wilden niet echt goed groeien, maar stHIV-1 verspreidt zich in makaken bijna net zo hard als hiv in mensen. Daarna blijft het nog minstens zes maanden aanwezig.

Overigens krijgen de makaken geen aids. Hun immuunsysteem krijgt het virus niet weg maar kan het voldoende in toom houden, iets wat bij mensen ook zo heel nu en dan voorkomt. Hatziioannou is danook nog niet tevreden: “To have a really authentic model, we need t make it pathogenic, to make it hotter.”

bron: Rockefeller University

Onderwerpen