In Maastricht loopt een proef met het opsporen van borstkanker aan de hand van biomarkers in uitgeademde lucht. Gehoopt wordt dat zo’n test op termijn de huidige periodieke screening met behulp van röntgenfoto’s kan vervangen, meldt het Maastricht Universitair Medisch Centrum+.
Het grootste voordeel zou daarbij moeten zijn dat voor zo’n ademanalyse tenminste geen borsten hoeven te worden geplet.
De monstername-apparatuur is ontwikkeld door Menssana Research in Newark, New Jersey. In essentie bestaat hij uit een lange buis waarin je gedurende 2 minuten moet in- en uitademen. In de buis bevindt zich een speciaal ontworpen ‘sorbent trap’ die de vluchtige organische verbindingen uit de lucht adsorbeert.
Met een tweede ‘trap’ wordt buitenlucht bemonsterd die niet door de proefpersoon heen is gegaan.
Na afloop bevrijd je via thermische desorptie de VOC’s uit de ‘traps’ en stuur je ze door een gaschromatograaf met een zeer gevoelige detector. Volgens Menssana moet je denken aan zo’n 200 detecteerbare stoffen. De resultaten gaan via de cloud naar het lab in Newark, waar men er een statistische analyse op loslaat. De voorlopige diagnose zou binnen een minuut of 10 retour moeten gaan.
In principe moet je zo alle ziektes kunnen opsporen die sporen nalaten in de ademlucht. Menssana is begonnen met een snelle screening op longtuberculose, via VOC’s die door de verantwoordelijke mycobacteriën worden uitgescheiden, en beweert die test inmiddels aardig onder de knie te hebben.
De borstkankertest is iets nieuwer. Hij is gebaseerd op het idee dat de tumor oxidatieve stress veroorzaakt en cytochroom P450-enzymen activeert, wat allebei tot VOC-productie leidt. De eerste testresultaten doen vermoeden dat het inderdaad zou moeten kunnen werken; de proeven in onder meer Maastricht moeten bewijzen dat het inderdaad zo is.
Overigens zal het, net als de huidige mammografie, nooit meer worden dan een eerste screening die aangeeft of mensen wel of niet nader moeten worden onderzocht.
bron: MUMC+, Menssana
Extra documenten
Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken20100302_breathresearch_brstcanc
PDF, Bestandsgrootte 0.45 mb
Nog geen opmerkingen