Ultragevoelige acetonsensor stelt diagnose zonder bloedprikken

Onderzoekers van Mississippi State University hebben een acetonsensor ontwikkeld die gevoelig genoeg is om de adem van diabetici te onderscheiden van die van niet-diabetici. Het opent de mogelijkheid om mensen te screenen op type 1-diabetes zonder bij iedereen bloed te hoeven prikken, zo stelden Armstrong Mbi en Chuji Wang tijdens een congres van de American Chemical Society in Denver.

De sensor werkt met een meetcel met spiegels aan beide einden, en met een pulserende infraroodlaser met een golflengte die door aceton wordt geabsorbeerd. De snelheid waarmee de heen en weer kaatsende laserbundel uitdooft, is een maat voor de acetonconcentratie. De detectielimiet blijkt te liggen op 0,45 ppmv (betrokken op volume, dus). De adem van een typische diabeticus bevat gemiddeld 1,4 ppmv.

De onderzoekers hopen nu dat er een kwantitatieve relatie blijkt te bestaan tussen het glucosegehalte van het bloed en het acetongehalte in de adem. Dat zou namelijk betekenen dat diabetici de sensor kunnen gebruiken om hun bloedsuiker te meten. Voor zover bekend is die relatie echter nooit serieus onderzocht.

bron: news@nature

Onderwerpen