3D beeld van enzym dat zorgt voor persoonlijk DNA

Dat ieder mens een eigen samenstelling van eigenschappen heeft is bekend, maar hoe deze precies ontstaat, is nu een stap dichterbij gekomen. Onderzoekers van de universiteiten van Leeds en Dundee bundelden hun krachten en ontdekten de structuur van het T7 endonuclease 1 enzym, beschrijven ze in Nature.

Met röntgenkristallografie maakten ze een plaatje van het enzym verkregen uit een bacteriofaag. Op de ‘foto’ staat T7 endonuclease 1 op het punt om DNA-strengen te knippen. Dat geeft inzicht in het mechanisme dat ervoor zorgt dat nakomelingen sommige eigenschappen van hun moeder krijgen en andere van hun vader.Verwacht wordt dat in andere organismen, inclusief de mens, een vergelijkbaar mechanisme optreedt.

Als DNA van de ouders samenkomt in de zogenaamde Holliday Junction, zit het op bepaalde plaatsen aan elkaar of in de knoop. T7 endonuclease 1 knipt dit als een restrictie-enzym open waarna het in de uiteindelijke volgorde in elkaar gezet kan worden. Het enzym is zeer selectief voor deze DNA-knooppunten die in de voorlaatste fase van DNA-recombinatie ontward worden. Het is hiermee van invloed op de samenstelling van het nieuwe, unieke, DNA van de nakomeling.

Bron: University of Leeds, Nature

Onderwerpen