Waterzuivering bij de aardappelverwerkende industrie via het Anphos-procédé resulteert in kunstmest en energie. De bedenker ervan werd eind januari tweede in de Zeeuwse Milieuprijs.
Haarlem – Joop Colsen in het Zeeuwse Hulst heeft voor verschillende aardappelverwerkers installaties gebouwd, die ook aardappelschillen en reststromen zetmeel omzetten in energie in de vorm van biogas. Het Vlaamse Remofrites in Verrebroek werd voor energie zelfs bijna zelfvoorzienend door een installatie van Colsen.
Duurzame energie winnen uit de waterzuivering van een voedingsindustrie is een proces dat al behoorlijk veel wordt toegepast. Nederlandse bedrijven zijn in de wereld toonaangevend als het om de bouw van dergelijke installaties gaat. Maar je kunt nog heel veel meer met dergelijke installaties.
Zetmeel, schillen en ander organisch materiaal in het water van een voedingsindustrie worden door bacteriën in een zuurstofloze omgeving omgezet in methaan en kooldioxide. Maar om het water daarna zonder kosten te kunnen lozen of te hergebruiken, moeten ook stikstofverbindingen en fosfaten worden verwijderd. Daarvoor gelden tegenwoordig strenge eisen. Samen met aardappelverwerker Lamb Weston/Meijer heeft Joop Colsen in de afgelopen jaren de verwijdering van fosfaten en stikstof van het water uit de anaërobe zuivering aangepakt.
Het ontwikkelde proces voor verwijdering van fosfaten en stikstof is bijzonder aantrekkelijk, want dit levert een waardevol eindproduct op. In dit proces dat de naam Anphos heeft gekregen, wordt door toevoeging van magnesium uit fosfaten en stikstof de kunstmest magnesium ammonium phosphate gewonnen. De financiële opbrengst van deze kunstmest maakt een korte terugverdientijd van de installatie mogelijk. De Anphos verwijdert tachtig procent van de fosfaten en vermindert bovendien het volume slib, dat in de navolgende zuiveringstrap vrijkomt.
De traditionele zuiveringen voor aardappelverwerkers verbruiken veel duurdere en milieubelastende middelen voor het verwijderen van fosfaten en leveren ook nog eens veel meer slib en een hoger energieverbruik voor beluchting op.
Begin vorig jaar nam Lamb Weston/Meijer in Kruiningen de eerste full-scale Anphos in bedrijf. In de zomer gaat hier nog een tweede installatie in bedrijf. Voor de ontwikkeling van dit milieuvriendelijke proces werd Colsen genomineerd voor de Zeeuwse Milieuprijs. Hij eindigde bij de uitreiking in het gebouw van het Waterschap Zeeuwse Eilanden op 28 januari als tweede.
Colsen Milieutechniek is lid van de projectgroep biomassa & wkk, die op 8 juni en 22 september workshops organiseert voor de voedingsindustrie met als thema het gebruik van reststromen in de voedingsindustrie als energiebron.
Nog geen opmerkingen