Ook coureur Max Verstappen weet dat het type autobrandstof zijn race sterk kan beïnvloeden. Wat is er bekend van de samenstelling ervan?

Formule 1-auto’s rijden op benzine die voldoet aan zeer strenge eisen. Ze zijn nog strenger dan die voor gewone auto’s. Shell bijvoorbeeld, maakt F1-brandstof die bestaat uit 99 % Shell V-power en 1% toevoegingen, waarover niemand iets loslaat. C2W probeert toch te achterhalen wat er zo bijzonder aan is.

 

Octaanbooster

Voordat de Federation Internationale de l’Automobile de aard van de brandstof voor F1-auto’s aan banden legde, slurpten de F1-automotoren brandstoffen die zo veel zuurstof bevatten dat de motor na de race door corrosie flink beschadigd was. Nu hebben de monteurs van de diverse renstallen minder zorgen over corrosie. Elke F1-auto loopt gewoon op benzine die nauwelijks afwijkt van wat we dagelijks in onze eigen auto gooien.

Toch zijn er opvallende verschillen, die vooral tegengaan dat je de brandstof opvoert. ‘Formule 1-brandstoffen mogen bijvoorbeeld geen additieven bevatten op basis van mangaan, gewone benzine wel’, zegt Frank van Broekhoven van Intertek Nederland in Hoogvliet. Intertek is gespecialiseerd in de chemische analyse van brandstoffen. ‘Mangaanverbindingen zijn een echte octaanbooster’, vervolgt hij.

Het octaangetal van benzine is een maat voor de ontbrandingstemperatuur van het benzine-luchtmengsel in de cilinder van de motor. Hoe lager het getal, hoe makkelijker de brandstof ontbrandt. Als de ontbranding in de hete motor te snel plaatsvindt, dan gaat die sputteren. Om het ontbrandingsproces optimaal te synchroniseren, moet het octaangetal zo hoog mogelijk zijn. ‘Voor normale benzine is het 95 en voor superbenzine 98. Ik ben benieuwd hoe hoog het octaangetal in Formule 1-brandstof is. Onze verwachting is dat het boven de 100 ligt’, zegt Rene van Bijnderen, ook van Intertek. Hij krijgt gelijk: Max Verstappen rijdt met brandstof van Total met een octaangetal van 102.

 

Het octaangetal is het best te verhogen door zuurstofhoudende componenten te gebruiken

De eisen voor de F1-brandstof stellen geen maximum aan het octaangetal, maar geven nauwelijks mogelijkheden om het te verhogen. Nadat ze de specificaties bestudeerden, concluderen Van Broekhoven en Van Bijnderen dat je het octaangetal het best kunt verhogen door zuurstofhoudende componenten te gebruiken. ’De brandstof mag maximaal 3,7 massaprocent zuurstof bevatten afkomstig uit paraffine mono-alcoholen en paraffine mono-esters’, zegt Van Broekhoven. ‘De brandstof moet echter minimaal 5,75 massaprocent biobrandstof bevatten en daarin mogen zuurstofhoudende componenten anders dan de paraffine mono-alcoholen en -esters zitten. Daar zijn dus mogelijkheden om het octaangetal te verhogen.’

De Federation Internationale de l’Auto­mobile controleert de samenstelling van de brandstof voorafgaand aan de race. Ook neemt ze tijdens elke race een sample van de brandstof van elke deelnemende auto om te analyseren met GC-MS. Beide massa­spectra moeten zo goed als identiek zijn, met een maximale absolute afwijking van 0,1 %, anders keurt de Federation de brandstof af.

 

Keukengeheim

De volgende keer dat Max Verstappen zijn auto over het circuit jaagt, dan doet hij dat met benzine met een heel hoog octaangetal en 1 % mysterie. Wat dat mysterie precies omhelst, wil geen enkele fabrikant prijsgeven. ‘Het is ons keukengeheim’, zegt een woordvoerder van Shell.