Britse onderzoekers gaan 9.000 tumoren genetisch screenen. De resultaten moeten de algemene kennis over kanker vergroten en tegelijk duidelijk maken of de grootschalige invoering van ‘personalized medicine’ praktisch haalbaar is, meldt de nieuwsredactie van Nature.

Ondanks de omvang is de eerste fase van het ‘Stratified Medicine Programme’ nog steeds niet meer dan een proof of concept. De resultaten zullen geen invloed hebben op de behandeling van de patiënten die de eerste 9.000 weefselmonsters ‘doneren’. Wel zal uiteraard worden geprobeerd om een verband te leggen tussen de gevonden genen en de mate waarin de gekozen behandeling blijkt aan te slaan.

Gewerkt wordt met weefsel dat is overgebleven van biopten van borst-, darm-, long-, prostaat- en eierstoktumoren, en van huidmelanomen. Drie labs zullen de monsters verwerken.

Het is niet de bedoeling om elke keer het volledige genoom te sequensen; voorlopig is dat immers veel te duur. In plaats daarvan wordt getest op specifieke genen en mutaties die al eerder met de genoemde vormen van kanker in verband zijn gebracht.

Gehoopt wordt dat de resultaten zo overtuigend zijn dat ze daadwerkelijk leiden tot grootschalige invoering van ‘personalized medicine’ op de Britse eilanden, waarbij dus voortaan élke kankerpatiënt zou worden gescreend om de meest kansrijke behandeling te kunnen uitkiezen.

Het project is opgezet door Cancer Research UK, met steun van de Britse overheid en de farmagiganten AstraZeneca en Pfizer. Die laatsten realiseren zich uiteraard maar al te goed dat een dure chemokuur beter verkoopt wanneer je enigszins kunt garanderen dat hij bij een gegeven patiënt ook echt werkt.

bron: naturenews

Onderwerpen