Publiek-privaat consortium krijgt eindelijk groen licht
Het ministerie van EZ steekt toch geld in een ambitieus publiek-privaat R&D-progamma op het gebied van biomedische materialen. Een woordvoerder wil voor Prinsjesdag nog geen bedrag noemen, maar volgens ingewijden gaat het om 45 miljoen euro.
Eerder wees het ministerie tot tweemaal toe het businessplan af omdat het niet aan alle voorwaarden voldeed. Na de tweede keer, begin dit jaar, dreigde DSM-topman Jan Zuidam nog om het onderzoek te verplaatsen naar een locatie buiten Europa als de overheid niet snel over de brug zou komen.
Het BioMedical Materials Program (BMM) werd begin vorig jaar gelanceerd en had eind vorig jaar al van start moeten gaan. Er zijn 25 deelnemers, waaronder DSM, Philips, Organon, Fuji, TNO, het academisch ziekenhuis in Maastricht, en de universiteiten van Eindhoven, Twente, Groningen, Nijmegen en Utrecht. Hun missie is ‘om Nederland een internationale toppositie te bezorgen op het gebied van biomedische materialen door middel van succesvolle medische applicaties, intellectuele eigendomsrechten en academische publicaties.’
Als concrete voorbeelden worden verbeterde heup- en knie-implantaten genoemd, manieren om beschadigde of uitgevallen organen te vervangen, en capsules voor het gericht toedienen van medicijnen. Geschat wordt dat de wereldmarkt voor dit soort ontwikkelingen goed is voor driehonderd miljard euro per jaar,. Door de vergrijzing wordt hij alleen maar groter.
Gesproken werd indertijd van een totaal budget van 120 miljoen, over een periode van vijf jaar. Het definitieve budget zal wel van de bijdrage van EZ afhangen.
bron: FD, DSM
Nog geen opmerkingen