Ook met vloeibare metalen kun je aan 3D-printen doen. Zelfs bij kamertemperatuur, meldden onderzoekers van North Carolina State University onlangs in het tijdschrift Advanced Materials.
De truc is dat de vloeibare gallium-indiumlegering, die ze gebruiken, bij contact met zuurstof direct een oxidehuidje vormt. Dat oxide is bij kamertemperatuur wél een vaste stof.
En een oxidelaagje van één nanometer dik blijkt al voldoende om de vloeistofdruppels, die uit de printer komen, te stabiliseren. Ze trotseren dan de zwaartekracht en hun eigen hoge oppervlaktespanning, en blijven ongeveer rond.
Print je er een tweede druppel bovenop, dan voorkomt het oxide dat hij met de eerste druppel versmelt. Hij blijft er echter wel aan plakken.
Een video laat zien dat je zo verrassend hoge torentjes van druppels kunt bouwen. Ook kun je draadjes trekken door de printkop te bewegen terwijl er nog vloeibaar metaal uit stroomt.
Probleem is natuurlijk wel dat het vloeibare metaal bij kamertemperatuur altijd vloeibaar blijft. De gevormde sculpturen storten waarschijnlijk in elkaar zodra het eventjes tocht. Maar decoratief zijn ze zeker.
bron: North Carolina State University
Nog geen opmerkingen