Een driedimensionaal geprinte versie van het hart kan chirurgen helpen bij de behandeling van patiënten met een gecompliceerde hartafwijking. Deze bevinding presenteerden Matthew Bramlet en zijn collega’s van University of Illinois College of Medicine tijdens the American Heart Association’s Scientific Sessions 2014.
De meeste hartchirurgen gebruiken X-ray-, ultrasound- en MRI-beelden ter voorbereiding op de chirurgische ingreep. Deze 2D beelden geven niet altijd de complexe structurele complicaties in de hartkamers weer, welke voornamelijk aanwezig zijn bij aangeboren hartafwijkingen.
Met behulp van 2D beelden en een printer kunnen dokters nu een gedetailleerd 3D model van het hart maken van verschillende materialen zoals gips of keramiek en de meest gecompliceerde structurele afwijkingen weergeven. De techniek die Bramlet en zijn collega’s hiervoor gebruiken, werd voorheen gebruikt om trucks te bouwen en is inmiddels bij drie personen succesvol toegepast. Vooralsnog gaat het om een kleine studie en is de ontwikkeling nog niet goedgekeurd door de FDA.
Toch is Bramlet erg positief over de techniek. Volgens hem geeft het in handen hebben van een 3D model een veel beter beeld van het hart waar de chirurg in gaat snijden dan 2D en zelfs 3D beelden. Hierdoor is de chirurg beter voorbereid en komt deze voor minder verrassingen te staan tijdens de operatie. Bovendien kunnen chirurgen zo veel ingewikkeldere operaties aan, waardoor de levensverwachting van patiënten met een gecompliceerde hartafwijking zal toenemen met veertig, vijftig of zelfs zestig jaar, aldus Bramlet.
Nog geen opmerkingen