MIT-onderzoekers hebben een 3D-printer gebouwd die tien keer zo snel werkt als de huidige consumentenmodellen. Dat maakt een ‘klaar terwijl u wacht’-businessmodel mogelijk, schrijven John Hart en collega’s in het tijdschrift Additive Manufacturing.
Wie daar geen abonnement op heeft, kan op de arXiv-preprintserver terecht voor een conceptversie.
De ‘FastFFF’-printer dankt zijn snelheid aan twee noviteiten. Ten eerste werkt hij met ABS-kunststoffilament dat is voorzien van schroefdraad. Er draait een moer omheen die het door de printkop duwt. Zo kun je veel meer kracht zetten dan bij het gebruikelijke, gladde filament.
Hoe ze die schroefdraad realiseren wordt uit de publicatie niet echt duidelijk; het lijkt er op dat het freeswerk is, wat dus ook de prijs wel danig zal opschroeven.
De tweede innovatie is een infraroodlaser die het filament vóórverwarmt, vlak voordat het de printkop bereikt waar het door een conventioneel verwarmingselement wordt gesmolten. Het grote voordeel is dat je die laser veel beter kunt regelen, en dus ook de eindtemperatuur beter in de hand hebt.
Ook aan de ophanging van die printkop is het nodige gesleuteld om snellere, maar nauwkeurige bewegingen mogelijk te maken; fundamenteel is er echter niets aan veranderd.
De auteurs moeten toegeven dat de hoge snelheid een beetje ten koste gaat van de kwaliteit. Zo is het nog lastiger dan bij een gewone printer om scherpe hoeken goed te krijgen, maar mogelijk is dat op te lossen met slimmere besturingssoftware. Ook moet je het werkstuk koelen met een ventilatortje om te voorkomen dat het vervormt wanneer nieuwe lagen worden geprint terwijl de vorige nog te warm is.
Ze denken dat zo’n printer vooral handig is voor ontwerpers, die normaal gesproken na elke ontwerpaanpassing een paar uur moeten wachten op een printje. Als voortaan het binnen tien minuten kan, werkt dat een stuk sneller.
Heel snel een ontbrekend Lego-steentje printen kan ook, maar ga er maar niet van uit dat het resultaat perfect past.
bron: MIT
Nog geen opmerkingen