Voor het eerst heeft de FDA een 3D-geprinte pil vrijgegeven voor de verkoop. Na inname met een slok water valt hij binen tien seconden uit elkaar en dat maakt het slikken een stuk comfortabeler, meldt producent Aprecia uit Langhorne, Pennsylvania.
De productie berust op een ‘poeder/vloeistof’-printproces dat ooit is ontwikkeld aan het MIT. Hierbij bouw je een object op door met een inkjet een vloeibaar bindmiddel over een laagje poeder te spuiten, en daar meteen een nieuw laagje poeder overheen te strooien. Na afloop blaas je het niet-bevochtigde poeder weg.
Echt doorgebroken is deze printtechniek nooit omdat er voor de meeste toepassingen betere alternatieven waren. Maar voor pillen heeft ze een paar grote voordelen. Ten eerste levert ze een poreuze structuur op, waar water heel snel in binnendringt. Zelfs een grote pil lost dus op vóórdat hij de kans krijgt de slokdarm te verstoppen.
Bovendien kun je volgens Aprecia veel grotere hoeveelheden medicijn in één pil verwerken zonder problemen met de veiligheid. Het poeder, waarvan zo’n pil wordt gemaakt, bestaat altijd voor het grootste deel uit inert materiaal waarvan de korrels totaal andere afmetingen en fysische eigenschappen hebben dan die van het medicijn. Om in elke pil dezelfde hoeveelheid werkzame stof te krijgen moet dat poeder perfect homogeen blijven gedurende het gehele productieproces, en bij traditionele pillenperstechnieken kost het vaak de grootste moeite om ontmenging onderweg te vermijden.. Bij 3D-printen is dat risico veel kleiner. Er wordt immers nauwelijks mechanische kracht uitgeoefend op het poeder, dus als het één keer goed is gemengd dan blijft dat ook zo.
De nu goedgekeurde toepassing van wat Aprecia de ‘ZipDose’-techniek noemt betreft levetiracetam, een veel gebruikt middel tegen epilepsie dat door het Belgische UCB wordt gemaakt onder de merknaam Keppra. Kenmerkend voor dit geneesmiddel is de hoge dosis, 500 à 1.000 mg per pil. Tot nu toe zijn die pillen dan ook zó groot dat veel patiënten, met name kinderen, de grootste moeite hebben om ze door te slikken.
Aprecia brengt het geprinte alternatief in de VS op de markt onder de naam Spritam. Of er plannen zijn om toelating in Europa aan te vragen, is niet bekend.
bron: Nu.nl
Nog geen opmerkingen