President Obama wil 215 miljoen dollar steken in onderzoek naar personalized medicine. Het genoom van een miljoen gewone Amerikanen in één systeem krijgen is deel van het plan, zo werd vrijdag duidelijk.
Het plan spreekt niet van ‘personalized’ maar van ‘precision medicine’, maar dat komt op hetzelfde neer. Hoofddoel is om medicatie zo veel mogelijk aan te passen aan het DNA-profiel van de patiënt.
Van het bedrag zou 130 miljoen naar de National Institutes of Health moeten gaan, voor het vullen van de geplande mega-database over DNA, leefstijl en aandoeningen. Daarbij worden zo veel mogelijk gegevens uit bestaande databanken hergebruikt, maar NIH-directeur Francis Collins sluit niet uit dat er nog honderdduizenden vrijwilligers extra moeten worden ondervraagd en gesequenst om aan het beoogde cohort van een miljoen individuen te komen.
Hij ziet namelijk aankomen dat de grootste uitdaging zit in het op elkaar laten aansluiten van die bestaande databanken. Naar schatting zitten daar al gegevens in van twéé miljoen Amerikanen, maar het is de vraag of die allemaal herbruikbaar zijn en of de eigenaren wel willen meewerken.
Daarnaast gaat 70 miljoen dollar naar het National Cancer Institute (ook NIH maar een andere afdeling) voor extra onderzoek naar kankergerelateerde DNA-markers, 10 miljoen naar de FDA om genetische tests eindelijk eens goed te reguleren en 5 miljoen naar het ministerie van volksgezondheid voor de ontwikkeling van data-opslagprotocollen.
Intussen hebben veel experts nu al het gevoel dat 215 miljoen veel te weinig is om deze ambitieuze plannen ooit te kunnen waarmaken. En onduidelijk blijft hoe groot de kans is dat het Congres, dat Obamaatje pesten tot doel op zich lijkt te hebben verheven, de plannen goedkeurt.
bron: news@nature, MIT Technology Review
Nog geen opmerkingen