200 kaarsjes voor Louis Pasteur

Wijnsteenzuur

Door de enen aanbeden als de redder van de mensheid, door de anderen verguisd als notoire plagiaatpleger: Louis Pasteur. Tweehonderd jaar geleden werd hij geboren in Dole, een stadje in de Franse Jura. In zijn wetenschappelijke loopbaan pakte hij grote onderwerpen aan en legde de fundamenten van diverse moderne wetenschappelijke disciplines. We lichten er twee kwesties uit.  

We beginnen nog voordat Pasteur zijn eerste wetenschappelijke stappen zet. Want na een bezoek aan Than in de Elzas in 1828 onderzoekt Louis-Joseph Gay-Lussac een raadselachtige stof uit wijnvaten. Hij noemt het ‘racemisch zuur’ naar het Latijnse racemus; druiventros. Eilhard Mitscherlich stelt in 1844 eenzelfde kristalstructuur vast als van wijnsteenzuur, maar ziet een verschil in rotatie van het polarisatievlak. Tartraat buigt het polarisatievlak naar rechts (d-tartraat), het racemaat is optisch inactief. Hoe kan dezelfde stof zulke tegengestelde kenmerken hebben? 

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk