DSM, de Universiteit Maastricht, haar medisch centrum UMC+ en de provincie Limburg pompen samen ruim 180 miljoen euro in twee kenniscampussen. Zo willen ze hoogwaardige werkgelegenheid kweken en voorkomen dat jong talent de regio ontvlucht, kondigden ze donderdag aan tijdens een persconferentie.

Het betreft vooral plannen die al langer bestonden maar die nu worden geconcretiseerd.

Een van beide campussen is uiteraard de Chemelot Campus in Sittard-Geleen. Tot nu toe was dat een volle dochter van DSM, maar per 1 januari 2012 wordt hij bestuurd door een consortium waarin DSM, de universiteit en de provincie elk een belang van eenderde hebben. Nu zijn daar 1140 voltijdsbanen voor kenniswerkers beschikbaar, in 2020 moeten het er 2460 zijn.

De tweede campus is de Maastricht Health Campus. Die krijgt een extra impuls doordat de universiteit versterkt inzet op ‘sciences’. Zo start in 2014 een masteropleiding systeembiologie. Voor 2013 is een master biobased materials gepland, maar die wordt op Chemelot gegeven.

Om beide campussen te ondersteunen wordt een BV genaamd Enabling Technologies opgericht door - alweer - de provincie, de universiteit en DSM, via haar dienstverlenende dochter DSM Resolve. Het plan is om per campus een Joint Facility Center te bouwen met microscopen voor materiaalkarakterisering, apparatuur voor chemische analyse en ICT-faciliteiten.

Tot slot steken DSM en de provincie samen 50 miljoen euro in een durfkapitaalfonds genaamd Limburg Ventures II, dat nieuwe bedrijven van de grond moet helpen. Het moet een ‘revolving fund’ worden waarbij de leningen op termijn met rente worden terugbetaald, zodat er weer een volgende generatie starters van kan profiteren.

bron: Provincie Limburg

Onderwerpen