Toxiciteitstest blijkt overbodig

Van de veiligheidstests, die tot nu toe verplicht waren bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, is er eentje totaal overbodig. Dat blijkt uit onderzoek door het Britse National Centre for the Replacement, Refinement and Reduction of Animals in Research (NC3Rs) en 18 Europese farmaconcerns, verenigd in de EFPIA.

Het scheelt in Europa ongeveer 15.000 ratten en muizen per jaar, overigens maar 3,5 procent van het totale aantal proefdieren dat nodig wordt geacht om de toxiciteit van geneesmiddelen te testen.

De proef in kwestie is de single dose acute toxicity test’, waarbij wordt getest hoeveel je moet toedienen om een knaagdier in één keer doodziek te maken. Traditioneel wordt dat altijd uitgeprobeerd voordat de klinische tests op mensen mogen beginnen. Maar uit de evaluatie van recente onderzoeksresultaten van de betrokken farmaconcerns blijkt dat de uitkomsten van de single dose-test eigenlijk zo goed als niets zeggen over het risico bij mensen. En dat er al helemaal niets uitkomt dat echt verrassend is.

De resultaten worden een dezer dagen gepubliceerd in Regulatory Toxicology and Pharmacology. De betrokken bedrijven hebben inmiddels het aantal acute toxiciteitstest met 70 procent verminderd. De betrokken overheidsinstanties zijn geïnformeerd en hebben geen bezwaar. Verwacht wordt dat de test binnen twee jaar uit de internationale richtlijnen zal zijn verdwenen.

bron: NC3Rs, Financial Times

Onderwerpen