Een internationaal consortium van bedrijven, universitaire ziekenhuizen (UMC’s) en universiteiten heeft € 5,4 miljoen subsidie gekregen uit het Perspectiefprogramma van NWO voor het onderzoek ‘Licht voor beter zicht op ziektes’.
Hoogleraar Johannes de Boer van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) leidt het onderzoek, dat onder andere aan het onlangs geopende Amsterdam UMC uitgevoerd wordt. Het consortium, dat MEDPHOT heet, wil vooral kijken naar een nieuwe manier van PET-scans. Normaal heb je bij PET-scans radioactief materiaal nodig dat zich bijvoorbeeld in tumoren ophoopt. Maar bij MEDPHOT willen ze het anders doen, namelijk met fluorescerende moleculen die oplichten wanneer je ze beschijnt.
Dat oplichten kan zelfs met meerdere kleuren, is het idee, zodat je meerdere targets tegelijk kunt visualiseren. Dat is met PET-scans niet mogelijk. Andere voordelen zijn dat je geen schade toebrengt als gevolg van radioactieve straling en dat het medische beeld een hogere resolutie heeft. De onderzoekers werken hard aan het tot stand brengen van deze nieuwe techniek om de diagnose en behandeling van een aantal veelvoorkomende ziektes te verbeteren.
Nog geen opmerkingen