Live imaging van nano-beweging voor dynamische processen en heterogene materialen.

Logo-Lab-Technology-event

Laser Speckle Imaging (LSI) is een veelzijdige methode om nanoscopische bewegingen in complexe en ondoorzichtige materialen te kwantificeren en te visualiseren. Een Wageningse onderzoeksgroep ontwikkelde deze methode verder en gebruikte deze onder andere voor onderzoek aan oude schilderijen en het vinden van de juiste restauratiemethoden. C2W|Mens&Molecule sprak Buijs vorig jaar over zijn onderzoek.

Oorspronkelijk is LSI ontwikkeld als medische beeldvormingstechniek om bloedstroompatronen onder de huid in beeld te brengen. De laatste jaren is het vooral ook opgekomen als kwantitatieve onderzoeksmethode in de materiaalwetenschap.

De Wageningse onderzoekers zetten de methode in om inzichten te krijgen op divers gebied. Zo onderzochten ze wat er gebeurt bij het drogen van watergedragen coatings, het herstel van zelfhelende materialen, het schoonmaken van olieverfschilderijen, hoe zijn breuken in rubbers te voorspellen, hoe gaat de plastic-opbouw tijdens 3D-printen en nog veel meer. Om deze methode beschikbaar te maken voor een breed publiek hebben ze een draagbaar apparaat ontworpen met gebruiksvriendelijke live-analyse software.

Register now for Lab Technology.

thumbnail_Jesse Buijs

Jesse Buijs

Over de spreker

Jesse Buijs is onderzoeker aan de Wageningen University en een expert in Laser Speckle Imaging. In 2022 behaalde hij zijn PhD aan deze universiteit waarin hij een efficiënt algoritme ontwikkelde om de LSI-resultaten in real-time te kunnen analyseren. Ook ontwikkelde hij in samenwerking met het Rijksmuseum methodes om het gebruik van oplosmiddelen tijdens restauraties te minimaliseren. Op dit moment werkt hij als postdoc aan het commercialiseren van de methode om het beschikbaar te maken voor brede toepassing.

Lab Technology 2023