Een team uit de VS ontwikkelde een organische, elektrochemische transistor die zeer biocompatibel is, staat in Nature Communications.

Denk je aan elektronica, dan denk je aan siliconenchips. Maar ondanks hun veelzijdigheid zijn ze niet bepaald compatibel met levende organismes, voornamelijk omdat ze zo hard zijn. Onderzoekers van de University of California (Irvine) en Colombia University hebben een oplossing voor dat probleem: een organische transistor op basis van geleidende polymeerkanaaltjes.

Het gaat om het polymeer poly(3,4-ethyleendioxythiofeen)polystyreensulfonaat (PEDOT:PSS). De foto van de (levende) vlinder laat een klein stukje zien van de resulterende transistor, die de vleugelslag van het insect niet in de weg zit. Het mooie van dit materiaal is dat het mee kan groeien met en niet wordt afgestoten door biologisch weefsel. Om te laten zien hoe goed het werkt, implanteerden de onderzoekers zo’n transistor in het brein van babymuizen waarmee ze de neurologische functies konden meten (zie onder). Deze technologie biedt interessante mogelijkheden voor het koppelen van organische elektronica aan medische apparatuur.

Muis met transistor

Figuur 4 uit het artikel: Fully implantable cIGT-based amplifier for acquisition of neural activity over the course of brain development

Beeld: Wisniewski, D.J. et al. (2025) Nat Commun 16, 517