Van zwart bioteer naar biopolymeer

Humins TOC

Beeld: Kandemir et al. (2024) ChemSusChem, DOI: 10.1002/cssc.202400403

Een afvalproduct uit de bioraffinaderij kun je redelijk makkelijk verwerken tot functionele poeders en stevige polymeren, laten Leuvense onderzoekers zien in ChemSusChem.

Wat teer is voor de petrochemische raffinage, dat zijn humins voor de bioraffinage. Humins vormen een zwarte, plakkerige substantie en bevatten tot wel 50% van de koolstofatomen waar je in een bioraffinaderij mee begint, die daarmee dus verloren gaan. Ze ontstaan door zijreacties als aldolcondensaties of transesterificaties die resulteren in een variërende polyaromatische structuur met alcohol-, aldehyde-, keton- en zuurgroepen.

Omdat je niks kunt doen aan het ontstaan van humins, proberen onderzoekers een manier te vinden om ze waarde te geven. Dilhan Kandemir, Peter Van Puyvelde en Anton Ginzburg van de KU Leuven hebben een relatief eenvoudige synthetische strategie ontwikkeld om de humins om te zetten in functionele materialen die ook recyclebaar zijn.

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk