Planten hebben heel wat te verduren. Brandende hitte, extreme droogte, hongerige insecten, verwoestende schimmels en noem zo maar op. Deze factoren zorgen voor veel stress in een plant. Toch zijn planten in staat om al deze ellende te weerstaan. Onderzoekers in Göttingen hebben de reactie op deze stressfactoren in detail bekeken van algen en deze vergeleken met landplanten. 

Op deze microscoop afbeelding zie je Zygnema circumcarinatum, een eencellige draadalg die erg verwant is met landplanten. Honderden algensamples werden blootgesteld aan licht met een tien keer hogere intensiteit dan in natuurlijke omstandigheden, maar ook aan veel hogere en lagere temperaturen dan in hun normale omstandigheden, om te zien hoe de alg op stress reageert. Om de reactie op deze stressfactoren te meten is het rendement van de fotosynthese bepaald. 

Bij het analyseren van de stressreactie blijken er meerdere gemeenschappelijke genen te zijn, tussen de algen en landplanten, die een rol spelen in de reactie. Zo’n 600 miljoen jaar geleden zijn de algen en landplanten van elkaar afgesplitst door blootstelling aan verschillende stress factoren. Hierdoor zijn ze zich anders zijn gaan evalueren. Door de genetische data waren de onderzoekers in staat om de algen en landplanten terug te leiden naar de eerste landplanten waar beide hun oorsprong vinden. De stressreactie lijkt al een miljarden jaren oud principe te zijn en is voor de meeste planten hetzelfde. 

Tim Rieseberg, Armin Dadras, et al.Time-resolved oxidative signal convergence across the algae-embryophyte divide, Nature Communications (2025), doi:10.1038/s41467-025-56939-y