Kunstcel met vakjes zonder membranen

Broccoli-2

Beeld: J. Am. Chem. Soc. 2022, 144, 38, 17468-17476

Met DNA-nanotech kun je artificiële cellen maken die zich verdelen in verschillende compartimenten zonder dat je daar membranen voor nodig hebt, laten Britten zien in JACS.

De compartimenten in artificiële cellen – zoals je die in biologische versies onder andere als organellen vindt – maak je meestal met membranen gebaseerd op polymeren, vetten of eiwitmembranen. Die kun je intern een heterogene indeling geven, waardoor je specifieke stoffen in of uit de ‘vakjes’ kunt laten gaan. Dat kunstje was alleen nog niet beschikbaar voor membraanloze cellen. Tot Adrian Leathers, Lorenzo Di Michele en collega’s van de University of Cambridge recentelijk een manier bedachten waarbij je DNA gebruikt. Ze slaagden erin tot vijf aparte compartimenten te maken en wisten een fluorescent RNA-aptameer te laten synthetiseren dat zich verplaatste van de kern naar de buitenste schil.

Voor het bouwen van zo’n cel gebruikten de onderzoekers dus DNA-strengen. Je maakt dan eerst een kern van kruislings aan elkaar geconjugeerde DNA-moleculen, met aan elk uiteinde een cholesterol-molecuul. Aan een van de uiteinden zit een haakje waar je de basisstreng aan kunt hangen. De basisstreng maakt het geheel

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk