Een dinucleair kobaltcomplex werkt bijzonder goed tegen een schimmel die dadelpalmen aantast. Vergelijkbare complexen werken ook tegen bacteriën, staat in het European Journal of Inorganic Chemistry

De schimmel Fusarium oxysporum f.sp. albedinis (Foa) vormt een bedreiging voor dadelpalmen in Noord-Afrika doordat het de Bayoud-ziekte veroorzaakt, waarbij de bladeren wit uitslaan en de palm uiteindelijk sterft. Omdat dit de lokale economie en de export niet ten goede komt – en tevens het gevaar bestaat voor verspreiding naar andere continenten – zoeken wetenschappers naar stoffen die de palm kunnen helpen zichzelf te verdedigen. Een internationaal team met onderzoekers uit o.a. Marokko, Leuven en Roemenië heeft een dinucleair kobaltcomplex met tetrazolen en pyrazolen gesynthetiseerd dat de schimmel effectief inhibeert.

Tetra- en pyrazolen vind je in allerlei gebieden, van farmacie tot katalyse, waar ze veel verschillende functies vervullen. Ze combineerden die structuren met verschillende overgangsmetalen om complexen te maken en onderzochten de antibacteriële en antischimmelwerking. De gesynthetiseerde tetrazool-bipyrazoolcomplexen toonden activiteit tegen zowel gramnegatieve als grampositieve bacteriën, waaronder Escherichia coliPseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus en Listeria innocua. Ook verschillende schimmels moesten het ontgelden, maar de inhibitie van de Foa-schimmel sprong eruit.

Met een van de complexen, [Co2(HL2)(L2)Cl3], haalden de onderzoekers een Foa-inhibitie van 97% met een concentratie van slechts 81,1 µmol/l. Complexen uit eerder werk haalden niet meer dan 70% bij concentraties van zo’n 500 µmol/l. Volgens de onderzoekers motiveert dit werk om deze stoffenklasse nog verder uit te pluizen.

Bahjou, Y. et al. (2023) EurJIC e202300634, DOI: 10.1002/ejic.202300634

date-palm-tree-4122141_1920

Beeld: Pixabay