Dr Caroline Paul, universitair hoofddocent aan de TU Delft, krijgt de KNCV Gouden Medaille 2024; de belangrijkste Nederlandse wetenschapsprijs voor een chemicus jonger dan 40 jaar die al excellente prestaties heeft laten zien en van wie de komende jaren nog veel wordt verwacht.  

De jury prijst Caroline Pauls visionaire en hoogst originele onderzoek naar het verbreden van de mogelijkheden voor biokatalyse dat zowel fundamenteel grensverleggend is, als relevant voor concrete, duurzame industriële toepassingen. De KNCV Gouden Medaille 2024 wordt 3 december a.s. uitgereikt tijdens de chemieconferentie NWO CHAINS in Veldhoven. 

Caroline Paul

Caroline Paul

Beeld: TU Delft

Caroline Paul heeft internationale erkenning vergaard met haar onderzoek naar zogeheten niet-natuurlijke analogen van co-factoren — ‘hulpstoffen’ die ervoor zorgen dat enzymen hun werk kunnen doen. Hiermee heeft ze de mogelijkheden om enzymen, de katalysatoren van de natuur, in te zetten voor chemische reacties aanzienlijk vergroot. Haar onderzoek opent daarmee nieuwe routes om duurzame, milieuvriendelijke productieprocessen voor de chemische industrie te ontwikkelen. 

De jury, onder voorzitterschap van polymeerchemicus prof.dr Katja Loos (Rijksuniversiteit Groningen), prijst de originaliteit en creativiteit van Pauls onderzoek dat zich verder kenmerkt door een sterk interdisciplinaire opzet en duidelijke maatschappelijke impact. De kwaliteit en internationale zichtbaarheid van haar werk blijkt uit de vele publicaties in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften en uit prestigieuze prijzen en beurzen, waaronder een ERC Starting Grant, een Chemistry Europe Fellowship en een NWO ENW XL Grant.  

Naast haar wetenschappelijke prestaties ziet de jury in Caroline Paul een inspirerende docent en een toegewijde mentor. Ze is bovendien zeer goed in staat om complexe fenomenen en resultaten toegankelijk te maken voor een breder publiek en gebruikt sociale media en populair-wetenschappelijke media om nieuwe groepen te bereiken. Daarnaast heeft ze het NextGenBiocat initiatief opgezet om early-career researchers te ondersteunen en is ze actief binnen diverse (inter)nationale wetenschappelijke organisaties.  

In het decembernummer van C2W | Mens & Molecule verschijnt een uitgebreid interview met Caroline Paul.

Lees alvast meer over haar werk in onze recente publicaties: 

- Reducerend enzym kan ook oxideren, 15 oktober 2024

- Meer grip op het metabolisme van microben, 8 augustus 2024