De derde en laatste ronde van de Rubiconbeursaanvragen van 2023 zijn eind april uitgedeeld aan zeventien jonge wetenschappers, die met de financiering een onderzoeksproject in het buitenland kunnen volgen.
De Rubiconbeurs is er voor jonge wetenschappers die onderzoek willen doen in een specifiek gebied en dat met de beurs kunnen koppelen aan het meest geschikte buitenlandse instituut. De financiering – in deze ronde dik €2,4 miljoen – komt van NWO en ZonMw. Hieronder vind je vijf projecten die raken aan chemie of life sciences. Een overzicht van alle projecten vind je hier.
Het begrijpen van gedaanteveranderende kankercellen
Dr. J.M. Bugter Universiteit Utrecht –> Technische Universität München –> 24 maanden
Kankercellen hebben de vernuftige eigenschap om van gedaante te veranderen tijdens uitzaaiing naar andere organen of om te ontsnappen aan therapie. De onderzoeker zal op grote schaal genen van de tumorcel uitschakelen om te onderzoeken welke genen verantwoordelijk zijn voor gedaanteverandering. Dit onderzoek kan aangrijpingspunten voor nieuwe therapieën onthullen.
Membraanblaasjes als mogelijke link tussen virale luchtweginfectie en neurologische verstoringen
Dr. K.A.Y. Defourny –> Universiteit Utrecht–> België –> VIB–UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek –> 24 maanden
Luchtweginfecties met virussen zoals Influenza en SARS-CoV-2 kunnen leiden tot acute en chronische neurologische klachten, en verhogen het risico op neurodegeneratieve ziektes. In dit project wordt onderzocht of membraanblaasjes geproduceerd door cellen geïnfecteerd met het griepvirus worden opgenomen in het brein, en bijdragen aan neurologische verstoringen naast standaard griepsymptomen.
Zuiver drinkwater: IJzer- en arseenverwijdering door zandkorrels met een natuurlijke ijzer-coating
Dr. E. Kruisdijk –> Technische Universiteit Delft –> Zwitserland –> EAWAG –> 24 maanden
Aquifers en drinkwaterfilters bevatten zandkorrels met ijzercoatings: cruciaal voor verwijdering van ijzer en arseen uit grondwater. In dit onderzoek wordt de groei van deze ijzercoatings op zandkorrels bestudeerd met microfluidics, micro(spectro)scopie en modellen. De verworven inzichten maken het mogelijk om waterkwaliteit in aquifers en drinkwaterfilters te voorspellen en te verbeteren.
Artificiële, elektronische huid die nauwkeurig communiceert met levend weefsel
Dr. ir. L. Rijns –> Technische Universiteit Eindhoven –> Verenigde Staten –> Stanford University –> 24 maanden
Draagbare, elektronische materialen zijn veelbelovend voor het monitoren van fysiologische functies en voor het repareren van ziek, neuronaal weefsel (bijv. Alzheimer). Echter zijn elektronische materialen stijf en niet flexibel, waardoor de communicatie met levend weefsel lastig is. De onderzoeker zal nieuwe materialen ontwikkelen om een precieze communicatie tussen elektronische materialen en levend weefsels te bereiken.
Huidlittekenvorming en -regeneratie: De goede, de slechte en de lelijke kant van fibroblasten
Dr. A. Tomasso –> Hubrecht Institute (KNAW) –> Verenigde Staten –> Stanford University –> 24 maanden
Elke wond laat een litteken achter, maar waarom littekens blijven, een mysterie. In de ontdekking van de intrigerende wereld van fibroblasten – de cellulaire architecten – zijn onderzoekers vastbesloten de geheimen van orgaanfibrose te onthullen en het helingsverloop te herschrijven door specifieke fibroblasttypes te targeten, met als doel littekenloos herstel te bevorderen.
Nog geen opmerkingen