Ieder jaar beloont de KNCV de beste mbo-scriptie met de Gouden Vlam. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de Avond van de Chemie 2024 op 10 oktober in Amersfoort. De Gouden Vlam, waarbij ook een bedrag €1000 hoort, wordt gesponsord door de Koninlijke VNCI. De twee finalisten van dit jaar vertellen over hun afstudeerproject. 

Charlotte Rootlieb, medisch-biologisch analist, Nova College Beverwijk 

Stage: Labonovum, Begeleider: Ilonka de Bruin 

Scriptie: Farmacogenetica op de Mass-ARAY 

Charlotte Rootlieb

Charlotte Rootlieb

‘In je genen is bepaald hoe goed of slecht je bepaalde medicijnen kan afbreken. Door dit genotype in kaart te brengen krijg je een medicijnpaspoort, dat je kunt laten zien aan de arts. Op deze manier krijg je meteen de juiste medicatie voorgeschreven en heb je minder kans op bijwerkingen.  

In mijn project heb ik de validatie gedaan van een nieuwe massaspectrometer op basis van Maldi-TOF. Samen met collega’s testte ik 25 monsters en vergeleek die met referentie-laboratoriumwaarden. De resultaten waren uiteindelijk zoals verwacht, wat betekent dat het apparaat in gebruik kan worden genomen voor het opstellen van medicijnpaspoorten.  

Ik vond het een uitdagend onderzoek, omdat het om een nog nieuwe ontwikkeling gaat. Dat maakte het lastig om bepaalde informatie te verkrijgen die ik kon verwerken in mijn verslag. Ook ging bijvoorbeeld de eerste run van het apparaat niet goed. Maar door veel literatuur over farmacogenetica te lezen heb ik samen met mijn begeleider, voor wie het ook nieuw was, de massaspectrometer beter leren kennen. Daardoor is mijn project uiteindelijk toch een succes geworden.  

Mijn tip voor studenten die nu nog bezig zijn met hun afstudeerstage is dan ook: lees je vooral heel goed in, zodat je weet waar je mee bezig bent. Zelf ben ik net begonnen als klinisch chemisch laborant bij Diagnost-iq in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn. Dat bevalt mij prima.’ 

 

Beau Rasing, chemisch-fysisch analist, ROC Rijn-IJssel  

Stage: DFE Pharma, Begeleider: Jurjen Kok 

Scriptie: Tribo-electrification in pharmaceutical powders 

Beau Rasing

Beau Rasing

‘Ik liep mijn afstudeerstage bij DFE Pharma in Nijmegen. Daar ontdekten ze tijdens een eerder onderzoek dat de vulstoffen tijdens de zeefanalyse interactie met elkaar aangaan, door elkaar bijvoorbeeld aan te trekken of af te stoten. Het doel van mijn project was om te onderzoeken wat de invloed van deze statische elektriciteit is en hoe dat eventueel is te voorkomen.  

Het bleek dat het ontzettend moeilijk is om het fenomeen te meten. Na het uitvoeren van de experimenten waren de resultaten namelijk niet reproduceerbaar; ze fluctueerden nogal. Ik ging de methode na, maar die was betrouwbaar. Vervolgens keek ik naar de omgevingsfactoren, zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Dat laatste bleek van invloed op de statische elektriciteit van de poeders.  

Omdat er waarschijnlijk nog veel meer factoren effect hebben op de resultaten, heb ik uiteindelijk geen antwoord gekregen op mijn hoofdvraag. Maar ik heb geleerd dat dit niet erg is; we weten nu dat luchtvochtigheid in ieder geval bijdraagt. Ook “slechte” resultaten kunnen dus waardevol zijn. En dat wil ik dan ook graag meegeven aan nu nog afstuderende studenten.  

Ik ben zelf ook nog student, want na mijn opleiding tot chemisch/fysisch analist ben ik ingestroomd in het tweede jaar chemie op de HAN in Nijmegen. Mijn plan is om zo lang mogelijk door te leren, want dat vind ik het leukst.’ 

 

De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de Avond van de Chemie op 10 oktober a.s. in theater Flint in Amersfoort. Voor het programma en tickets: kncv.nl/avdc

AvdC banner