De natuur zit vol symmetrie, ook al is dat vaak alleen maar aan de buitenkant. Recent ontdekte een internationaal team dat honingbijen de binnenkant van hun nest symmetrisch opbouwen. Dat is niet alleen esthetisch mooi, maar heeft ook praktische voordelen.

Bijen bouwen een honingraat dubbelzijdig op. Voorheen dachten onderzoekers dat dat vooral was om efficiënter met bijenwas om te gaan. Maar als je de inhoud van alle zeshoekige celletjes bekijkt, dan blijkt dat ze gespiegeld zijn, ontdekten wetenschappers onder leiding van het Smith Bee Lab aan de Auburn Universiteit. Dus zit er in de ene cel honing, dan ook in de cel aan de andere kant. Dat geldt niet alleen voor honing, maar ook voor stuifmeel, larven en lege cellen. Die symmetrie ontstaat zelfs zonder dat de werksterbijen contact hebben met elkaar. De bijen gebruiken namelijk temperatuursignalen om aan te geven waar wat moet komen te liggen.

Die symmetrie heeft als voordeel dat de temperatuur in het nest veel constanter is, wat resulteert in meer larven. Daarom zie je symmetrische nesten niet alleen bij de Westerse honingbij, maar bij meer soorten (o.a. Apis andreniformis, Apis dorsata en Apis florea). Naast de praktische kanten van symmetrie, levert het ook gewoon heel mooie plaatjes op.

Symmetrische honingraten

Symmetrische honingraten

Beeld: Peter Marting

Onderwerpen