Het is Leuvense onderzoekers gelukt om Belgische bieren objectief te verbeteren door meer dan tweehonderd chemische componenten met kunstmatige intelligentie te analyseren, zo staat in Nature Communications.
Tornen aan Belgisch bier, daar moet je wel wat lef voor hebben. De Belgische biercultuur is UNESCO Werelderfgoed en Belgische brouwers zijn trots op de producten die ze maken. Toch waagde een team van het VIB-KU Leuven zich aan een groot project om op een wetenschappelijke, chemie-gerichte manier te bepalen wat bier beter zou kunnen maken.
‘We merkten op congressen van Belgische brouwers zeker terughoudendheid toen we over ons project vertelden’, zegt onderzoeksleider Kevin Verstrepen, hoogleraar aan de KU Leuven en directeur van het VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie. ‘Opmerkingen als “onze bieren zijn al goed”, “we willen geen door AI gegenereerde eenheidsworst” of “we willen brouwen, het is een ambachtsvorm!” passeerden allemaal de revue. Maar het is ook nooit ons doel geweest om te bepalen wat het perfecte biertje zou moeten zijn.’
Als lid van de KNCV, KVCV, NBV, of NVBMB heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.