Dit academiejaar heeft een groepje van zes bachelor chemie studenten aan de UHasselt een studiereis georganiseerd voor hun medestudenten. Dit was weer de eerste keer na een pauze van vier jaar door de COVID-pandemie. De studiereis van vier volle dagen gaf de studenten de gelegenheid om kennis te maken met het werkveld van chemici.
Het team, bestaande uit Sander Cleeren, Jef Dierckx, Liesl Geebelen, Maud Goris, Natalie Neyrinck en Aleksandra Slusarczyk, heeft de studiereis binnen de context van het keuzevak ‘Organisatie studiereis chemisch werkveld’ georganiseerd. De bezochte locaties bevonden zich in Nederland en Duitsland. Daarnaast heeft de organisatie getracht niet alleen de klassieke chemische industrie aan bod te laten komen, maar ook de chemie in de levenswetenschappen.
Dinsdagochtend 19 maart stapten alle studenten gepakt en gezakt de bus in, klaar voor de eerste stop: Chemelot in Nederland. Na een toelichting over de onderzoeksactiviteiten op deze industriële campus, kregen ze een overzichtstour met de bus aangeboden om een idee te krijgen van wat er allemaal geproduceerd wordt. In de middag genoten de studenten van een lunch verzorgd door Chemelot, waarna zij in de namiddag doorreisden naar Frankfurt. Gelegen in het midden van de stad, vlakbij het historische centrum van Frankfurt lag de uitvalsbasis voor de komende drie dagen – de jeugdherberg ‘Haus der Jugend’.
Edelmetalen
De volgende dag vertrokken de studenten naar Hanau voor een bezoek aan chemiebedrijf Umicore. Deze locatie is gericht op de productie van edelmetalen, zoals palladium en platina, die worden gebruikt voor industriële katalysatoren of in persoonsauto’s. De groep mocht een kijkje nemen bij het testcentrum voor auto’s voorzien van nieuwe katalysatoren. Na de lunch bij Umicore kon iedereen terug naar de jeugdherberg om even te genieten van de zon. Hierna konden de studenten de binnenstad van Frankfurt verkennen.
Op donderdag vertrok iedereen naar Darmstadt voor een bezoek aan de industriële site van Merck, één van de oudste chemische concerns die gespecialiseerd is in farmaceutische en ‘specialty’ materialen. Tijdens het bezoek kregen de studenten een rondleiding over de site en konden ze verschillende productieactiviteiten bekijken. Daarnaast was er een presentatie over de ontwikkelingsgeschiedenis van een van de nieuwe geneesmiddelen van Merck tegen kanker. Het was een fascinerend verhaal waar moleculaire modellen, synthesestrategieën en uitgebreide tests hand in hand gingen om uiteindelijk de meest werkzame versie te verkrijgen.
De laatste dag was voorbehouden voor een bezoek aan BASF Ludwigshafen. Dit is een gigantische chemische site waar alle denkbare basisproducten worden gesynthetiseerd. Hierbij fungeert het eindproduct van de ene fabriek als het beginproduct van de volgende. De efficiëntie waarmee er met energie en materialen wordt omgegaan is werkelijk indrukwekkend. Na de middag was het tijd om de terugreis naar Hasselt te starten en te reflecteren op wat iedereen geleerd en ontdekt heeft over chemici en hun werk.
Nog geen opmerkingen