Op donderdag 13 juni werd het Concerthuis in Groningen officieel erkend als Nationaal Chemisch Erfgoed. Dit historische pand, waar de beroemde scheikundige Sibrand Stratingh (1785-1841) zijn invloedrijke lezingen en demonstraties gaf, is de zevende toevoeging aan deze prestigieuze lijst van Nederlandse locaties die een cruciale rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de chemie.

Stratinghs pionierswerk

Tijdens de ceremonie spraken verschillende experts een volle zaal toe over het belang van Stratinghs ontdekkingen en zijn bijdragen aan de elektrochemie. Zo nam Klaas van Berkel (Rijksuniversiteit Groningen) ons mee terug in de tijd van Stratingh, toen universiteiten nauw samenwerkten met geleerde genootschappen. Stratingh-biograaf Ulco Kooystra nam het publiek mee in Stratinghs pionierswerk en illustreerde hoe zijn elektrische karretje de voorloper was van de moderne elektrische auto. En Ewout Lubberman van start-up LeydenJar presenteerde enkele veelbelovende ontwikkelingen over de batterijen van de toekomst die we straks gaan vinden in moderne elektrische auto’s, maar ook in drones, telefoons en laptops.

Na een dag vol regen, klaarde het net op tijd op om de nieuwe plaquette buiten te bewonderen. De onthulling van de plaquette werd verricht door Yvonne van der Meer, voorzitter van de KNCV, en Marianne Rots, voorzitter van het Koninklijk Natuurkundig Genootschap dat nog steeds de eigenaar is van het Concerthuis.

Nomineer een locatie

Al met al was dit weer een geslaagde editie. Suggesties voor toekomstige locaties voor het Nationaal Chemisch Erfgoed zijn van harte welkom. Nomineer meteen een locatie en draag bij aan het behoud van ons chemisch erfgoed!

Onderwerpen