NCCC emeriti

Tijdens de feestelijke jubileumsessie kwamen decennia aan ervaring uit het Nederlandse katalyse onderzoek samen

Beeld: Sumeia Yassiri

Volop aandacht voor de toekomst én historie van het Nederlandse katalyseonderzoek tijdens jubileumeditie van de Netherlands Catalysis and Chemistry Conference.

Het was drie dagen feest tijdens de vijfentwintigste editie van de NCCC in Noordwijkerhout. De conferentie begon met twee sterke plenaries. Shannon Stahl (University of Wisconsin) dook direct de diepte in met een pleidooi over de vergeten oxidator: zuurstof. Hij liet zien dat je met homogene katalyse en de juiste katalysator heel veel oxidaties met zuurstof kunt doen.

Daarna volgde een prachtig verhaal van Erwin Reisner (University of Cambridge). Reisner was een meesterverteller en nam het publiek mee in zijn ideeën over Sunlight-powered Circular Chemistry. Het grote probleem is de idee van de lineaire economie, stammend uit 1972: take-make-dispose. Volgens hem is een circulaire economie gewoonweg common sense. Wat als we CO2, plastic en biomassa in zouden zetten als grondstoffen met de energie van de zon? Zijn groep maakte met dit idee in het achterhoofd een kunstmatig lotusblad dat kan drijven. Het werkt, maar is nog niet zo efficiënt. Toch durfden ze de Europese competitie aan in het (meestal) zonnige Italië. Tot hun grote spijt regende het pijpenstelen, waardoor hun idee letterlijk in het water viel, maar toch sleepten ze de tweede prijs in de wacht. Een onderzoeker van het team dat de eerste prijs won, sloot zich vervolgens aan in Reisners lab en stortte zich op het verbeteren van de efficiëntie en de semi-biologische fotokatalyse, waarbij je bacteriën met katalysatoren combineert, die CO2 en water omzetten in ethaanzuur, zuurstof en waterstof. ‘In principal, there is no limit to chemistry’, besloot Reisner.

Dat wetenschap een doorlopend proces is waarbij iedereen steeds weer voortbouwt op de bevindingen, inzichten en ervaring van anderen werd mooi geïllustreerd door een speciale, ‘historische’ sessie op dinsdag 5 maart. Onder de titel ‘Standing on Strong Catalysis Shoulders - Some highlights of Dutch Catalysis and Celebrating NCCC’ bracht Moniek Tromp (Zernike Institute for Advanced Materials, Rijksuniversiteit Groningen) een eerbetoon aan generaties katalyse-onderzoekers die vooral vanaf de jaren ’90 de basis hebben gelegd voor wat internationaal bekend is geworden als de Dutch School of Catalysis. Vele bekende namen passeerden de revue, aanwezige emeriti kregen een luid applaus en de mooie terugblikken en anekdotes gaven deze 25e editie van NCCC een buitengewoon feestelijk tintje. Voor wie benieuwd is naar een uitgebreid overzicht van de katalyse-familie in Nederland, aan een heuse academische stamboom wordt volop gewerkt. Naar verwachting komt die later dit jaar online. Binnenkort duikt de redactie van C2W | Mens & Molecule dieper in de belangrijkste ontwikkelingen en verschuivingen in het katalyseveld door de jaren heen.

De conferentie werd georganiseerd door de Universiteit Utrecht, met Petra de Jongh als voorzitter, Pieter Bruijnincx als vicevoorzitter en daarnaast nog een groot organiserend committee dat er de afgelopen twee jaar hard aan heeft gewerkt.

Onderwerpen