Vlamingen verhogen folaatgehalte met factor 100
Aan de Universiteit Gent is een rijstvariant ontwikkeld met een folaatgehalte, dat een factor 100 hoger ligt dan gemiddeld. Het zou een oplossing kunnen zijn voor chronische foliumzuurtekorten in ontwikkelingslanden, zo schrijven prof. Dominique Van Der Straeten en haar medewerkers in Nature Biotechnology.
Volgens de Vlamingen hoef je dagelijks waarschijnlijk maar 100 gram van de gemodificerde rijst te eten om voldoende foliumzuur binnen te krijgen, zelfs wanneer je die rijst kookt.
Ze omschrijven de modificatie als metabolic engineering. Ze hebben geen nieuwe genen in de rijst gezet, maar wel de expressie van twee bestaande genen sterk verhoogd. Die genen coderen voor enzymen die verantwoordelijk zijn voor de folaatproductie. Omdat ze vrij dicht bij elkaar in het DNA zitten, is het relatief eenvoudig om de modificatie over te plaatsen naar ‘culinair geapprecieerde rijstvariëteiten’, zoals de voorlichtingsdienst van de universiteit het noemt.
Folaat is het anion van foliumzuur, ook bekend als vitamine B9 of B11. Een tekort aan deze stof is vooral gevaarlijk tijdens de zwangerschap, vanwege een sterk verhoogd risico op een baby met een ‘open rug’ (spina bifida). Ook alzheimer en sommige kankers worden met foliumzuurtekort in verband gebracht.
In de westerse wereld wordt vrouwen al aangeraden om extra foliumzuur te slikken, maar het probleem is nog veel groter in ontwikkelingslanden waar het menu voornamelijk uit rijst bestaat. Rijst en andere granen bevatten namelijk veel minder folaten dan bladgroente en peulvruchten. Volgens recente studies komen open ruggetjes daar tot tienmaal vaker voor.
bron: UGent
Nog geen opmerkingen