Wijn bevat meer metaalionen dan goed voor je is

De meeste wijnen bevatten zóveel metaalionen dat het drinken van twee glazen per dag al een serieus risico voor de gezondheid betekent. Dat claimen Declan Naughton en Andrea Petróczi (Kingston University. Londen) deze week in Chemistry Central Journal.

De auteurs hebben eerdere metingen verzameld van het metaalionengehalte van wijnen, met de focus op vanadium, koper, chroom, mangaan, lood, nikkel en zink. Daar hebben ze een rekenmethode van het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) op losgelaten, die een indicatie (‘Target Hazard Quotient’, THQ) moet geven van het lange-termijnrisico van milieuvervuilende stoffen.

Resultaat: Argentijnse, Braziliaanse en Italiaanse wijnen blijven beneden de risicogrens (THQ<1), maar de rode en witte wijnen uit dertien andere landen zitten daar ver tot zeer ver boven.

Volgens de auteurs zetten deze resultaten de wijsheid op zijn kop dat het drinken van (met name rode) wijn gezond zou zijn vanwege de vele antioxidanten. Metaalionen zijn immers eerder pro-oxidanten.

Jammer is wel dat die EPA-rekenmethode wel érg kritiekloos wordt overgenomen, en dat nergens in het artikel staat wat nou precies de getalsmatige relatie is tussen de waarde van een THQ en de kans op gezondheidsproblemen.

bron: BioMed Central

Onderwerpen