Halbe Zijlstra gaat hard ingrijpen bij het hbo. Alle docenten moeten voortaan op z’n minst een mastergraad hebben, en er komen landelijke toetsen voor de ‘kernvakken’ die het hart van de opleidingen vormen. Dat heeft de staatsecretaris vrijdagmiddag laten weten na afloop van de wekelijke ministerraad.

Zijlstra denkt voor zijn plannen, inclusief verscherpte overheidscontroles, circa 8 miljoen euro nodig te hebben.

 

Het besluit komt na het recente schandaal rond hogeschool InHolland en enkele andere hbo-onderwijsinstellingen. Bij een klein aantal studierichtingen bleken studenten een diploma te hebben meegekregen terwijl ze eigenlijk niet aan de eisen voldeden. Gevolg is dat de kwaliteit van álle hbo-opleidingen in Nederland nu ter discussie staat, en studenten zich massaal afvragen of hun diploma’s in de ogen van werkgevers nog wel iets waard zijn.

 

Daar komt nog bij dat het allang klachten regent over falende onderwijsbegeleiding binnen het hbo.

 

Zijlstra probeert nu met krachtige taal de gemoederen te sussen. “Het zou onverteerbaar zijn als studenten de dupe worden van de situatie die nu is ontstaan. Daarom moeten we nu stevig optreden en schoon schip maken. De waarde van diploma’s moet boven alle twijfel verheven zijn. (…) Er is twijfel gerezen over ons onderwijsstelsel en dat moet met wortel en tak worden uitgeroeid.”

 

Hij neemt echter niet de suggestie van SP en PVV over om voortaan álle vakken via landelijke tentamens te toetsen. Onderwijsexperts hadden er al voor gewaarschuwd dat dit ondoenlijk zou zijn omdat er veel te veel verschillende vakken bestaan. De keuzevakken mogen de hbo-instellingen nu dus zelf blijven toetsen.

 

bron: de Volkskrant, de Telegraaf., Nu.nl e.v.a.

Onderwerpen