‘Veel van de bedenkingen die wetenschappers tegenhouden om in de media op te treden, zijn oplosbaar door kennis en vaardigheden’, schrijft Elroy Cocheret de la Morinière, auteur van het boek Impact! Via de nieuwsmedia: een hoe?- en doe!-boek voor wetenschappers.
Met veel voorbeelden en uitspraken van peers geeft Cocheret de la Morinière de onderzoeker handvatten hoe de media op te zoeken. Omgekeerd, en misschien nog wel belangrijker, probeert hij de angst weg te nemen die sommige onderzoekers hebben als de media hen benadert. Ze zijn bang dat ze verleid worden tot het geven van feitelijke onjuistheden of dat de journalist er te veel een eigen draai aan geeft. De auteurs verwerken hier hun eigen ervaringen van 10 jaar mediatrainingen; Cocheret de la Morinière is tevens eigenaar van trainingsbureau ElroyCOM Training – we understand scientists. Dat verklaart misschien wel de wat belerende toon hier en daar.
In het begin oogt het als een lesje communicatie met uitleg over de doelgroep, het doel en de kernboodschap, maar later blijkt het wel nuttig te zijn om dat eerst uit te zoeken voordat de media in beeld komen. Een goede voorbereiding is alleen niet altijd mogelijk; want wat doe je als de media jou, terwijl je onvoorbereid de telefoon opneemt, benadert? Ook daar heeft Elroy antwoord op.
Hij neemt de angst weg bij onderzoekers
Zichtbaarheid
Cocheret de la Morinière lijkt precies te begrijpen waar onderzoekers zich druk om maken en speelt daar op in. De toevoeging we understand scientists bij de bedrijfsnaam lijkt hij dus wel waar te maken. Alleen hij ziet daarbij iets heel belangrijks over het hoofd: traditionele media als krant, radio en tv krijgen de hoofdrol, terwijl het in deze tijd vooral loont als onderzoekers ook online zichtbaar zijn via blogsites, social media of nieuwssites. De online media kun je in het huidige medialandschap niet zomaar negeren. Jammer dat hij daar geen tips voor geeft, daar was ik juist benieuwd naar.
Een leuk aspect is dat bekende wetenschapsjournalisten zoals Ionica Smeets en Govert Schilling aan het woord komen, waardoor het zeer verhelderend werkt. Het is interessant hoe zij tegen het optreden van een wetenschapper aankijken. Govert Schilling geeft bijvoorbeeld als tip: ‘Jij bent niet voor niets degene die is gebeld […], dus vertel over je moeilijkheden en uitdagingen, dat levert juist een spannend verhaal op dat mensen willen lezen!’. Kortom, een goede investering voor public outreach. Alleen jammer van de spelfouten hier en daar, dat gaat een kritische wetenschapper zeker dwars zitten.
Nog geen opmerkingen