Een superhydrofoob mes kan een waterdruppel in tweeën splijten, lieten onderzoekers van de Arizona State University vorige week zien in PLOS One.

Normaal is het niet mogelijk om een waterdruppel door te snijden zonder daarbij kleine satellietdruppels te vormen. Daarom ontwikkelden de onderzoekers een extreem waterafstotend oppervlak en mes. Voor het oppervlak gebruikten ze teflon, voor het mes polyethyleen of zink. Vervolgens behandelden ze het mes met zilvernitraat en een oplossing van het superhydrofobe HDFT (3,3,4,4,5,5,6,6,7,7,8,8,9,9,10,10,10-heptadecafluor-1-decaanthiol).

De wetenschappers hielden de druppel op het oppervlak vast tussen twee lusjes van ijzerdraad. Vervolgens trokken ze de lusjes een beetje uit elkaar om de druppel langwerpig te maken en sneden ze de druppel met het mes doormidden, zodat zich twee nieuwe druppeltjes vormden.

De onderzoekers zeggen dat je met oppervlakken en messen die andere vloeistoffen afstoten ook organische of ionische vloeistoffen doormidden kunt snijden. Ze zien ook toepassingen in het scheiden van eiwitten uit biologische vloeistoffen. Je kunt eiwitten namelijk laten migreren richting een elektrode, en vervolgens het deel van de vloeistof waarin ze zich bevinden afsnijden.

Bron: PLOS One

Onderwerpen