Vitamine B12: een synthetisch huzarenstuk

B12_synthese_onderdelen

Beeld: Easyloc, Wikimedia, CC BY SA 4.0

De synthese van vitamine B12, nu vijftig jaar geleden, was een waar hoogstandje waar synthetisch chemici hun handen vol aan hadden. Maar de wetenschap achter deze bijzondere vitamine gaat nog veel verder terug.

Wat is er eigenlijk zo speciaal aan vitamine B12? Het is de enige vitamine die kobalt bevat, vandaar ook de minder gangbare benaming cobalamine, en kent de laagste ADI, advanced daily intake, van alle vitaminen, namelijk 3 µg. Maar het bijzondere zit vooral in de structuur. B12 heeft de meest ingewikkelde structuur van de vitaminen, die bovendien niet voorkomt in het plantenrijk en uitsluitend wordt geproduceerd door bacteriën die in symbiose leven met hogere organismen.

Vitaminen worden ontdekt in de tijd van Louis Pasteur, toen ziekten nog toegeschreven werden aan de aanwezigheid van een exogeen agens. In 1890 bewijst de Nederlandse microbioloog Martinus Beijerinck echter dat ziekte ook kan ontstaan door afwezigheid van een nutritionele factor. Maar het verhaal van B12 begint nog eerder, in 1849. De Britse arts Thomas Addison beschrijft in dat jaar een dodelijke bloedarmoede, pernicieuze anemie, maar hij vindt geen remedie.

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk