Eenentwintig Nederlandse en Vlaamse topwetenschappers komen aan het woord in Ideeën die de wereld veranderen.
Hoogleraar elektronenmicroscopie Sara Bals wil zonnebrandcrème doorschijnend maken, fysicus Carlo Beenakker heeft liever geen Nederlanders in dienst wegens gebrek aan motivatie, Robbert Dijkgraaf vindt dat we in gouden tijden voor de wetenschap leven en neuropsycholoog Erik Scherder vergadert het liefst op een hometrainer. Daarover vertellen zij in het boek Ideeën die de wereld veranderen van de redactie van New Scientist.
Interviews mét achtergrond
Het tijdschrift heeft zijn beste 21 interviews van de afgelopen twee jaar gebonden tot een vlot leesbaar boek. De interviews zijn verdeeld over vier algemene thema’s: moleculen, atomen en kleiner; brein; mens en de aarde voorbij.
Voor chemici is het eerste thema het interessantst. Hier legt onder meer chemisch technoloog Maaike Kroon uit dat ze naar het Petroleum Institute in Abu Dhabi vertrekt, omdat ze daar volledige vrijheid krijgt om haar onderzoek naar scheidingstechnologieën voort te zetten. Zo mag ze haar eigen PhD-programma’s opzetten. Ook mag ze haar eigen lab inrichten met een flinke zak geld.
Nobelprijswinnaar Ben Feringa komt eveneens aan bod. Hij vertelt over zijn weg naar de moleculaire motor. In tegenstelling tot Maaike Kroon blijft hij liever in Nederland aan zijn onderzoek werken. Nadat hij in 2004 een Spinozaprijs kreeg, werkte hij zeven jaar aan een nano-autootje. Het liefst gaat hij door met onderzoek naar de draaiende moleculen: de fundamenten van de nanomotoren zitten hem in enkelvoudige koolstofverbindingen die heel snel ronddraaien.
De verhalen over emergente zwaartekracht zijn misschien iets te veel van het goede
Naast de interviews over de vakgebieden gaan de auteurs ook dieper in op de achtergrond: wat zijn nanomotoren eigenlijk? Waar komen hallucinaties vandaan? Hoe filtert je brein alle indrukken die je op een dag binnenkrijgt? In goed leesbare taal maken ze in deze segmenten duidelijk wat de geïnterviewde wetenschappers precies bezighoudt.
De interviews zelf zijn voor een niet-ingewijde soms moeilijker te volgen. Terwijl de moleculaire wetenschappers voor een chemicus prima te begrijpen zijn, zijn de verhalen over de emergente zwaartekracht van fysicus Erik Verlinde misschien iets te veel van het goede.
De oorspronkelijke publicatiedata van de interviews lopen uiteen tussen begin 2015 en begin 2017. Joris Janssen van New Scientist laat weten dat de interviews inhoudelijk niet zijn aangepast. En vooral van belang voor de oplettende lezer: bij de selectie van de interviews is erop gelet dat er geen verouderde informatie in staat. Kortom, veel leesplezier gewenst!
Redactie New Scientist
Uitgeverij: Veen Media, maart 2017, 224 pagina’s
ISBN: 9789085715931
Prijs: € 19,99
Nog geen opmerkingen