Recombinante eiwitten herprogrammeren cellen
Embryonale stamcellen zijn nu te maken zonder extra DNA. Dat schrijven onderzoekers van het Scripps Institute in Californië vandaag in Cell Stem Cell. De methode moet stamceltherapie veiliger maken.Wetenschappers gebruiken al jaren vier genen om cellen te herprogrammeren tot embryonale stamcellen. De vier genen coderen voor transcriptiefactoren, die de cel zijn specialisatie doen vergeten. Hierdoor kan de cel uitgroeien tot elk celtype. Het probleem met deze genen is dat eentje ervan een oncogen is, waardoor stamceltherapie risico geeft op kanker.
De Amerikaanse onderzoekers gingen daarom op zoek naar een manier om stamcellen te maken zonder toevoeging van extra genetisch materiaal. Ze ontdekten dat het toevoegen van recombinant eiwitten de cellen omturnt tot fibroblasten. De cellen breken zelf de eiwitten weer af, dus om de cel volledig te herprogrammeren moet je de eiwitten een paar keer toe te voegen.
De nieuwe stamcellen zijn een variant van de induced pluripotent stem cells (iPS), waarover Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin-Madison vorige maand publiceerden in Science. Toen maakten de onderzoekers stamcellen met gebruik van plasmide-DNA, dat na de herprogrammering werd verwijderd. Hierdoor gingen de cellen zich gedragen als embryonale stamcellen.
Ook probeerden andere onderzoekers met succes een oncogen te vervangen door microRNA.
Bron: Cell Press
Nog geen opmerkingen