Moleculaire wetenschap scoort hoog bij toewijzing subsidiemiljoenen

Zeven min of meer moleculair getinte onderzoeksprogramma’s hebben een positief advies gekregen van de Adviescommissie Smart Mix. Ze zullen hoogstwaarschijnlijk elk een deel krijgen van de 100 miljoen euro, die de ministeries van EZ en OCW beschikbaar stellen voor de eerste ronde van het Smart Mix-subsidieprogramma. Zij het minder dan ze oorspronkelijk hadden gevraagd, want het programma was zwaar overtekend..

Smart Mix is bedoeld voor consortia van de onderzoekswereld en het bedrijfsleven. In totaal hebben 155 van die consortia belangstelling getoond voor deze ronde. In totaal hadden ze 2,1 miljard willen aanvragen. Uiteindelijk dienden 18 consortia uitgewerkte voorstellen in, ter waarde van 300 miljoen. Zeven daarvan kregen een positief advies, en aan elk daarvan zitten moleculaire aspecten.

Een substantieel deel van de pot zou moeten gaan naar het programma Catalysis for Sustainable Chemicals from Biomass (CATCHBIO). Via de katalyse-onderzoekschool NIOK doen hier acht universiteiten aan mee. De coördinatie ligt bij de Utrechtse hoogleraar katalyse Bert Weckhuysen.

Het Delftse Kavli-instituut trekt het project Nano Imaging under industrial conditions (NIMIC). Dit sluit aan op het filmpje waarmee Henny Zandbergen vorige maand de wereldpers haalde, met goudatomen die geleidelijk een rooster in zakten. Het project moet hoge-resolutie elektronenmicroscopie breed toepasbaar maken.

De Stichting Applied Piezo kan geld tegemoet zien voor het project SMART systems based on integrated PIEzo (Smart Pie), dat toepassingen moet genereren voor materialen die elektrische stroom genereren onder mechanische druk.

De Leidse ontwikkelingsbioloog Michael Richardson trekt een project waarbij zebravissen worden gebruikt als diermodel bij het screenen van potentiële medicijnen tegen ouderdomsziekten van botten en gewrichten.

De Twentse biomedisch technoloog Clemens van Blitterswijk leidt het project Translational Regenerative Medicine (TReM) dat zich richt op lichaamseigen herstel van beschadigde weefsels en organen.

Lionix, een spin-off van de UT, bestuurt het project Merging Electronics and Micro&nano-PHotonics in Integrated Microsystems (MEMPHIS). Hier wordt geprobeerd om het silicium uit de micro-elektronica te verbinden met de indiumfosfidekristallen waar de fotonica mee werkt.

Tot slot werd het door de Radboud Universiteit Nijmegen ingediende programma Braingain goedgekeurd. Dit richt zich op rechtstreekse beïnvloeding van hersencellen door computersignalen, en omgekeerd.

De programmakosten variëren tussen de 3 en 10 miljoen euro per jaar gedurende 4 à 8 jaar. Maximaal zestig procent van de totale subsidiabele kosten van een onderzoeksvoorstel wordt door Smart Mix betaald. De exacte bedragen worden later pas bekend.

Onderwerpen