Recyclebare zelfblussende batterij

Zelfblussende batterijen

Gebruik je vloeibaar gemaakt polyfluoretheen-gas in een elektrolyt voor een lithiumbatterij, dan krijgt die brandblussende en hittebestendige eigenschappen, aldus een paper in Nature Energy.

Batterijen wil je veilig, duurzaam en efficiënt hebben. Door aan de verschillende onderdelen van een batterij te sleutelen, kun je stap voor stap richting dat ideaalbeeld komen. Zo hebben Yijie Yin, Y. Shirley Meng en collega’s van University of California San Diego zich met name gericht op het elektrolyt van deze energiedragers om te kijken hoe je die brandveilig, hittebestendig en recyclebaar kunt maken.

Een elektrolyt moet zout goed kunnen oplossen en een lage dampdruk, vriespunt, viscositeit en ontvlambaarheid hebben. De onderzoekers vonden deze eigenschappen in een combinatie van verschillende vloeibaar-gemaakte gassen (liquefied gas solvents). De keuze viel allereerst op dimethylether; die heeft van de ethers het laagste vriespunt en viscositeit en een goede interactie met lithiummetaal. Verder lieten ze zich inspireren door brandblussers met FS49C2, een combinatie van 1,1,1,2-tetrafluorethaan, pentafluorethaan en CO2. Die eerste twee pikten ze eruit, vanwege het lage smeltpunt, de matige dampdruk en de ‘brandblussende’ werking. Met die laatste eigenschap kun je vlamvorming sterk onderdrukken in batterijen onder wrange omstandigheden.

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk