Sinds vorig jaar bouwt Omron aan diverse Innovation Labs. Klanten van die automatiseringsspecialist kunnen er met eigen ogen en handen de robots zien
en testen.
Omron is specialist op het gebied van industriële automatisering, zoals bewakings- en inspectiesystemen, robots en detectoren en sensoren. Zo levert het een robot die paprika’s per drie sorteert, een van iedere kleur verpakt als trio. Elk bedrijf heeft andere wensen voor zijn robot. Daarom laat Omron zijn klanten ze zelf uitproberen in de nieuwe Innovation Labs. Dit zijn de opvolgers van de Automation Centers. Er zijn er op dit moment acht in Europa, waaronder de dichtstbijzijnde in Stuttgart in Duitsland. Het is de bedoeling om er wereldwijd steeds meer te openen.
Uitproberen
Een Innovation Lab is gevuld met allerlei vaste en mobiele robotsystemen. Klanten kunnen in de laboratoria met het systeem van hun keuze werken, samen met specialisten en technici van Omron. Ze leren daardoor met de technologie omgaan, maar kunnen ook nagaan of de oplossing wel geschikt is voor hun probleem. Ze kunnen bijvoorbeeld ook leren om de software te programmeren voor hun speciale doel. Toepassingen zijn offline te testen in een simulatie. Als het werkt wordt het programma naar de machine gedownload voor een laatste test.
‘De labs overbruggen de kloof tussen theorie en praktijk’
‘Het doel is een ‘proof of concept’ te creëren voor de klant, iets wat daadwerkelijk in de productie is toe te passen. Dit betekent samen dingen uitproberen om te zien of een oplossing ook in de praktijk werkt. Daarmee overbruggen de Innovation Labs de kloof tussen theorie en praktijk. Dat helpt de klant veel beter dan een kant-en-klaar product’, zegt Klaus Kluger, general manager Central & Eastern Europe van Omron.
De labs zijn gevuld met de modernste robottechnologie, zoals robots voor assembly en materiaal-handling of om objecten te sorteren, zesassige robots, en mobiele en collaboratieve robots. ‘Klanten kunnen ervaren hoe geavanceerde kunstmatige intelligentie, het Internet of Things en robotica in hun fabriek zijn toe te passen, met name voor de voedingsmiddelen- en warenindustrie, verpakkingsindustrie en automotive industrie, maar ook op het gebied van mechanische en fabrieksengineering’, vertelt Kluger.
Goed afsluiten
Een van de klanten van de Innovation Labs is ETW Wollmershauser, een bedrijf dat camera-inspectiesystemen levert voor de farmaceutische en voedingsindustrie. ETW werkte samen met Omron aan een systeem waarin de image data processing-technologie van Omron zit verwerkt. Het systeem kan bijvoorbeeld vaststellen of een dop of cap van een potje juist is bevestigd of niet. Dat lijkt triviaal, maar een geneesmiddel of voedingsmiddel in een niet goed afgesloten container kan ongezien bederven.
Belangrijk voor een systeem voor de voedingsindustrie is dat de materialen waarvan de robot is gemaakt goedgekeurd zijn voor gebruik met voedingsmiddelen en dat het tegen veelvuldig schoonmaken bestand is. In de farmaceutische industrie zijn de eisen, zoals in een cleanroom, nog veel strenger. Zo is het inspectiesysteem van een bepaald soort staal en is de behuizing van speciaal, dik glas. ETW bouwt de uiteindelijke systemen, Omron levert de camera’s, het image processing-systeem en de bewegingscontrollers en robots.
Nog geen opmerkingen