De Umicore Materials Technology Award 2016 ging naar de Chileense Camila Fernandez. Aan de Université Catholique de Louvain promoveerde ze op ammoniaksynthese bij lage temperatuur en druk, gekatalyseerd door ruthenium-nanodeeltjes.
De prijs van € 10.000 wordt eens in de twee jaar uitgeloofd door metaalconcern Umicore en uitgereikt door het Vlaamse FWO en het Waalse CNRS. Dit keer waren er vijftien kanshebbers
De Jonge Akademie van de KNAW krijgt er drie moleculaire wetenschappers bij als lid. De Utrechtse biochemicus Celia Berkers bestudeert de stofwisseling van kankercellen en immuuncellen met massaspectrometrie, de Groningse bio-informaticus Lude Franke zoekt naar patronen en afwijkingen in DNA, en de Delftse fysisch chemicus Arjan Houtepen werkt aan colloïdale nanomaterialen voor beeldschermen en zonnecellen. Op 8 juni worden ze feestelijk geïnstalleerd, samen met zeven niet-moleculaire nieuwe leden.
UvA-onderzoeker Christa Testerink ontvangt een ERC Consolidator Grant van ongeveer € 2 miljoen voor haar onderzoek naar de manier waarop planten natriumionen in de bodem detecteren. Mogelijk levert het een veredelingssstrategie op die voedselgewassen beter bestand maakt tegen verzilting.
De komende drie jaar is chemisch ingenieur Christiane Malcorps voorzitter van essenscia brussel/bruxelles, als opvolger van Didier Malherbe. Malcorps werkt sinds 1984 bij Solvay, waar ze is opgeklommen tot Country Manager Belgium en Global Head of Facility Excellence. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zitten weinig chemische fabrieken maar des te meer hoofdzetels, zodat de regionale afdeling van essenscia toch nog meer dan 110 leden heeft.
Yves Verschueren volgt Stephen Elliott op als voorzitter van de European Chemical Employers Group (ECEG), de Europese koepel voor sociaal overleg binnen de chemie, kunststoffen en life sciences. Verschueren is gedelegeerd bestuurder van essenscia, de Belgische inbreng binnen ECEG.
Nog geen opmerkingen